Piernikowy keks z jabłkami.

DSCN4631Przepyszne ciasto. które ma wszystko czego oczekujemy po świątecznych wypiekach czyli korzenny smak, suszone owoce i orzechy, zapach rumu i piernika. 

Składniki:

  • 200 g mąki
  • 200 g masła, roztopionego
  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • ok. 350 g bakalii, posiekanych
  • 2 małe jabłka
  • olejek rumowy ( opcjonalnie )

Mąkę, sodę, proszek, przyprawy i kakao wymieszać.

Jajka utrzeć z cukrem i dodać rozpuszczone masło, miód i ekstrakt. Cały czas miksując dodawać suche składniki. 

Na końcu wmieszać jabłka ( starte na tarce o grubych oczkach ) i bakalie. Można się pokusić o wcześniejsze namoczenie owoców w alkoholu, jeśli ktoś lubi.

Foremkę keksówkę 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180º C.

Ciasto przełożyć do formy i piec ok. 1 godziny, do suchego patyczka.

Smacznego!!!

DSCN4642Źródło przepisu: wypiekizpasja.pl

,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>