Ciasto jogurtowe na oliwie.

DSCN4734Idealne ciasto dla zabieganych, pracujących itd. Szybkie, proste a do tego smaczne. Idealne połączenie, prawda? W tym przepisie używamy jogurtu greckiego i oliwy z oliwek. Przepis pochodzi z książki ” The Great British Bake Off, Perfect Cakes & Bakes to Make at Home” Lindy Collister. Zmieniłam ilości składników, ponieważ użyłam większej formy.

Składniki:

  • 200 g mąki 
  • 70 g mielonych migdałów
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 260 g drobnego cukru
  • 4 jajka
  • skórka z 1 cytryny
  • 165 ml jogurtu greckiego
  • 165 ml oliwy z oliwek ( łagodnej i jasnej )

Formę 30 x 10 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180º C.

Mąkę, proszek, sól, migdały, cukier i skórkę wymieszać.

Jajka, jogurt i oliwę wymieszać. Dodać do suchych składników i wymieszać tylko do ich połączenia drewnianą łyżką. 

Ciasto przełożyć do formy i piec 55 – 65 minut do suchego patyczka. 

Po wystudzeniu można polukrować:

  • 125 g cukru pudru
  • 1 łyżka jogurtu
  • skórka z cytryny i sok ( wedle uznania )

Wymieszać składniki na gładką masę lukrową i wyłożyć na ciasto.

Smacznego!!!

2 comments on “Ciasto jogurtowe na oliwie.

Odpowiedz na „~MegAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>