Muffinki z jabłkami i cynamonem.

DSCN4655Składniki:

  • 100 g masła, roztopionego
  • 2 jajka
  • 125 g mleka
  • 250 g mąki
  • 50 g mielonych migdałów
  • 150 g cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki miodu
  • 2 jabłka
  • 20 g posiekanych migdałów

Piekarnik nagrzać do 190º C. Przygotować formę do muffinów wyłożoną papilotkami.

Masło połączyć z mlekiem i jajkami. Wymieszać na jednolitą masę.

W oddzielnym naczyniu umieścić wszystkie suche składniki ( mąka, cukier, migdały, cukier wanilinowy, soda, proszek, cynamon ). Wymieszać.

Obrane jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Do suchych składników wlać mokre, dodać jabłka i miód. Wszystko wymieszać szpatułką lub drewnianą łyżka tylko do połączenia składników.

Ciasto rozłożyć równo miedzy 12 foremek, posypać posiekanymi migdałami i piec ok. 25 minut, do suchego patyczka.

Smacznego!!!

Źródło przepisu: Kwestia Smaku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>