Tort banoffee.

DSCN4318Tort powstał na wzór popularnego w UK banoffee pie. Dla tych, którzy nie wiedzą, jest to połączenie toffi i bananów na kruchym spodzie, całość wykończona bitą śmietaną i startą czekoladą. W torcie spód zastąpiłam ciemnym biszkoptem i przełożyłam go wcześniej wymienionymi składnikami. Powstał pyszny tort, nieprzesłodzony i nieciężki.

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 50 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 40 g kakao
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka oddzielić od żółtek.

Mąki, kakao i proszek do pieczenia przesiać do miski.

Żółtka ubić z połową cukru na jasną i puszystą masę.

Białka ubić ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodawać resztę cukru.

Do ubitych białek dodać ubite żółtka i delikatne wymieszać. Dodać przesiane składniki i pomału i delikatnie wymieszać.

Formę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia ( same dno ).

Przełożyć masę i piec ok. 30 minut w 170 º C lub do tzw. suchego patyczka.

Wystudzić i podzielić na 3 blaty.

Krem śmietankowy:

  • 300 ml śmietany kremówki 36 %
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 – 3 łyżki cukru pudru

Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i ubić na sztywny krem. Najlepiej jak składniki są schłodzone.

Poncz do nasączenia biszkoptu:

  • 1/3 szklanki wody
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżeczki cukru
  • 40 ml likieru Baileys lub innego podobnego

Kawę zalać gorącą wodą, dodać cukier, wymieszać. Przestudzić. Dodać likier i wymieszać.

Ponadto:

  • 400 g masy krówkowej
  • 3 średnie banany + sok z cytryny do skropienia owocu
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 50 ml śmietanki kremówki + cukier puder do smaku

Dwa banany pokroić w kostkę lub plasterki i skropić sokiem z cytryny.

Składanie tortu:

Na paterze ułożyć pierwszy blat biszkoptu. Nasączyć 1/3 ponczu. Rozsmarować połowę masy krówkowej, rozłożyć połowę pokrojonych bananów i przykryć warstwą kremu śmietankowego, który również należy rozplanować sobie na 3 części. Całość przykryć drugim blatem biszkoptu. Kolejno postąpić jak poprzednio. Na wierzchu rozsmarować krem śmietankowy, również boki. Ozdobić startą czekoladą. Ubić niewielką ilość śmietany z cukrem i ozdobić brzeg, wyciskając z rękawa cukierniczego. Można zrobić trochę więcej kremu śmietankowego i użyć go do ozdoby tortu. Banana pokroić w plasterki skropić sokiem z cytryny i poukładać na torcie według uznania. 

Smacznego!!!

DSCN4336

,
16 comments on “Tort banoffee.
  1. Nie jest tak, że masz nadwagę, bo jesz za dużo!
    Masz nadwagę, bo jesz za mało!
    To prawda. Jesz za mało czegoś, co jest dla ciała podstawową potrzebą. Twojemu ciału brak czegoś, co potrzebne jest, żeby mogło być silne i zdrowe-podstawowych substancji odżywczych.
    TERAZ I TY MASZ SZANSĘ UZYSKAĆ IDEALNĄ FIGURĘ I CIESZYĆ SIĘ NiĄ TAK DŁUGO JAK ZECHCESZ!
    Zyskasz w ten sposób piękną sylwetkę, doskonałą kondycję, świetne samopoczucie, zwiększoną odporność na wiele chorób.
    Osiągniesz to stosując nasz program dostosowany indywidualnie do Twojej sylwetki i Twojego stylu życia, który działa na poziomie komórkowym i prowadzi do szybkiej regeneracji organizmu i likwidacji czynników, które spowodowały nadwagę.
    Odwiedź stronę – http://www.idealnafigura.com/gberes

  2. witam, planuję zrobić ten torcik ( robiłam kiedys wersję na kruchym spodzie i troche mi przeszkadzał ten spód jednak opcja z biszkoptem wygląda kusząco i smacznie).
    zamiast smietanki 36 mogę użyć 30?
    trzeba nasączać biszkopt czy pod wpływem masy i banana zmieknie sam?
    jak wcześnie mogę zrobić to ciasto? jeżeli zrobię dziś wieczorem to do niedzieli wytrzyma czy lepiej nie ryzykowac i zrobic jutro?
    pozdrawiam i dziekuje za pomoc,

    • Witam,
      jesli chodzi o smietanke to zawsze uzywam 36, 39 albo nawet 49% do tortu, bo wtedy nie ma potrzeby wspomagania jej zelatyna czy jakimis smietan-fixami, a tych to juz w ogole nie uzywam. Biszkopt na pewno troche od masy smietanowej nawilgnie, chociaz nie wiem czy wystarczajaco, ja biszkopt zawsze ponczuje, bo lubie, a i poncz tez nadaje nam dodatkowego smaku. Jesli zrobi Pani dzisiaj, to oczywiscie wytrzyma, ale ja wolalabym zrobic dzien wczesniej, bo wtedy dluzej postoi po fakcie. Banany na wierzchu tortu radziłabym skropic cytryna i ulozyc dopiero krotko przed podaniem, beda wygladaly swiezo, nie obeschna ani nie sciemnieja.
      Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>