Białkowe ciasto z borówkami.

DSCN4276Kolejne pyszne lekkie ciasto z wykorzystaniem tylko samych białek. Często nie wiadomo co z nimi zrobić i się marnują, w rezultacie trzeba wyrzucić. Najszybciej przychodzi do głowy zrobienie bezy, ale ile tej bezy można ciągle robić. A to ciasto można zrobić z różnymi owocami sezonowymi, jest proste i szybkie w przygotowaniu. Co jest ciekawe, białek nie trzeba ubijać! Najważniejsze żeby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.

Składniki na ciasto:

  • 5 białek
  • 180 ml mleka 3,2 %
  • 315 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżka pasty waniliowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 170 g masła
  • 250 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ponadto:

  • 300 g owoców borówki amerykańskiej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru kryształu
  • cukier puder do oprószenia

Dwie keksówki 20 x 10 cm lub kwadratową formę 20 – 21 cm natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180º C.

Białka, mleko i pastę waniliową wymieszać w naczyniu rózgą kuchenną do połączenia składników.

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do misy miksera. Dodać miękkie masło, cukier i sól oraz pół szklanki białek z mlekiem. Ucierać wszystko ok. 2 minut do połączenia składników na niskich obrotach miksera. Nie przerywając ucierania dodawać w trzech turach białka do otrzymania lekkiej i puszystej masy.

Ciasto przełożyć do foremek i wyrównać.

Owoce umyć i osuszyć. Wymieszać cukier z mąką i oprószyć nimi owoce. Borówki wyłożyć na ciasto. Piec ok. 50 – 60 minut do tzw. suchego patyczka.

Przestudzić i oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!!!

DSCN4277

Źródło przepisu: tutaj

,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>