Chleb gryczano – żytni.

DSCN4164Chleb na mące gryczanej z dodatkiem mąki żytniej razowej. Jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu, wystarczy wymieszać składniki łyżką i poczekać aż wyrośnie. Można dodać swoje ulubione dodatki, ziarna, orzechy, suszone owoce. Przepis jest na małą foremkę, ale oczywiście można podwoić składniki i upiec w dużej.

Składniki:

  • 200 g mąki gryczanej
  • 50 g mąki żytniej razowej
  • 300 – 325 g wody
  • 50 g płatków owsianych
  • 100 g ulubionych ziaren, orzechów i suszonych owoców
  • 7 g suszonych drożdży
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka soli

Wszystkie składniki wymieszać drewnianą łyżką. Jeśli jest potrzeba to drożdże suszone rozpuścić wcześniej w wodzie. Chociaż zazwyczaj dodaje się je od razu do mąki, ja wole najpierw rozpuścić je w wodzie.

Ciasto powinno być lekko luźne. Odstawić je do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Po tym czasie przemieszać i wyłożyć do foremki ( 20 x 10 cm ), wcześniej natłuszczonej i obsypanej otrębami. Odstwić na ok. 30 minut.

Rozgrzać piekarnik do 180º C. Piec ok. 60 – 70 minut.

Wystudzić na kratce.

Smacznego!

DSCN4174Źródło przepisu: tutaj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>