Pizzerinki

DSCN4064Mini pizze to fajna przekąska w ciągu dnia, dodatek do zup itp. Może nie należy do tych najzdrowszych, fit i w ogóle, ale od czasu do czasu nie zaszkodzi. Proste ciasto drożdżowe i dodatki. Tu już mamy wielkie pole do popisu, kto co lubi, na słodko czy na słono. Dzisiaj przygotowałam dwa rodzaje: z salami i z kurczakiem.

Składniki na ciasto:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej chlebowej
  • 3/4 szklanki wody
  • 7 g suszonych drożdży
  • płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto, używając końcówki z hakiem (3 – 4 minuty ) lub ręcznie ( 6 – 7 minut ). Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie podzielić na 5 – 6 części. Każdą z nich rozciągać palcami na kształt koła o grubości ok. 5 mm. 

Farsz:

  • ok. 10 łyżek pasty pomidorowej (np. pomidory z puszki lub passata pomidorowa lub przecier, sól, pieprz, zioła, czosnek )
  • ok. 150 g sera żółtego
  • kilka plasterków salami
  • kilka plasterków pieczonej piersi z kurczaka
  • ok. 2 łyżek kukurydzy

Po dwie łyżki pasty wykładać na każdy placek z ciasta i rozsmarować, pozostawiając wolne brzegi. Posypać serem. Na połowie poukładać salami, a na drugiej kurczaka i kukurydzę.

Piec w 220º C przez 13 – 15 minut. 

Smacznego!!!

DSCN4063 DSCN4068Źródło przepisu: wypiekizpasja.blox.pl

,,
One comment on “Pizzerinki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>