Faworki

DSCN4090Pyszne chrupiące faworki czy chruściki, jak kto woli, to charakterystyczny wypiek karnawałowy, zaraz obok pączków. Na pewno każdy jadł je nie raz. Ja szczególnie dobrze pamiętam ich smak z dzieciństwa, często smażyła je moja mama.

Składniki:

  • 2 i 1/3 szklanki maki pszennej
  • 5 żółtek
  • 5 – 6 łyżeczek cukru ( lub więcej, jeśli lubicie słodkie )
  • 5 łyżek śmietany kwaśnej 18 %
  • 2 łyżki spirytusu, wódki lub octu
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej lub smalec do smażenia
  • cukier puder do posypania

Mąkę przesiać.

Żółtka utrzeć z cukrem na jasną masę. Razem ze śmietaną i spirytusem dodać do mąki i zagnieść na jednolite gładkie ciasto. Obtłuc ciasto wałkiem, aby wtłoczyć trochę powietrza. Nakryć miską i zostawić na godzinę. 

Stolnicę oprószyć mąką. Ciasto podzielić na części i rozwałkowywać cienko ( ok. 2 mm ). Wycinać paski dł. 10 cm. W środku każdego wycinać otwór, przez który należy przeciągnąć jeden koniec ciasta. 

Tłuszcz rozgrzać do temperatury 180º C w rondelku lub na patelni napełnionej do połowy. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor.

Smacznego!!!

DSCN4089 DSCN4097Przepis pochodzi z bloga ilovebake.pl. Dodałam jedną łyżeczkę cukru więcej i proszek do pieczenia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>