Sernik z advokatem.

DSCN4005Coś dla wielbicieli popularnego likieru jajecznego. Ciasteczkowy spód, masa serowa z advokatem i ubita śmietana na wierzchu, proste prawda? 

Spód:

  • 180 g ciastek digestive z czekoladą mleczną lub gorzką
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

Herbatniki rozdrobnić w blenderze. Masło rozpuścić i połączyć z ciastkami i kawą. Powinna powstać masa o konsystencji mokrego piasku.

Formę okrągłą o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a dokładnie samo dno.

Masę z ciastek wysypać do formy i ugnieść dokładnie i równo. Na czas przygotowania masy serowej wstawić do lodówki.

Masa serowa:

  • 750 g twarogu półtłustego mielonego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 200 ml śmietanki 30% lub 36%
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego
  • 3/4 – 1 szklanka likieru Advokat

W misce umieścić ser, jajka i cukier. Zmiksować krótko. Dodać budyń i śmietanę, ponownie zmiksować. Na końcu wlać likier i zmiksować do połączenia z masą serową. W sumie całe miksowanie nie powinno trwać zbyt długo. Nie ma potrzeby zbytniego napowietrzania masy, gdyż sernik w trakcie pieczenia mocno wyrośnie, a potem opadnie. My chcemy przecież, żeby był jak najbardziej równy. 

Masę serową wylać na schłodzony spód i wstawić do nagrzanego do 170º C piekarnika na 45 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę o ok. 20º C i piec jeszcze 25 minut. W oryginale sernik pieczony był w kąpieli wodnej, jednak ja zdecydowałam się to pominąć i sernik wyszedł pyszny i delikatny. Fakt, że urósł i opadł, ale mnie to w ogóle nie przeszkadza.

Studzić sernik w lekko uchylonym piekarniku, najlepiej włożyć trzonek od drewnianej łyżki między drzwiczki. Po całkowitym wystudzeniu włożyć do lodówki na całą noc.

Masa śmietanowa:

  • 200 ml śmietany 30% lub 36%
  • 125 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru

Wszystkie składniki umieścić w misie i miksować do uzyskania gęstego kremu. Wyłożyć na wierzch sernika i obsypać kakao. 

Dla wzmocnienia smaku likieru najlepiej polać sernik niewielką jego ilością, przed podaniem.

Smacznego!!!

DSCN4023Źródło przepisu: zjemto.blox.pl z moimi małymi zmianami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>