Muffinki piernikowe z czekoladą.

DSCN3850Świąteczne muffinki o smaku pierników, chociaż dla wielbicieli tych smaków wcale nie muszą być świąteczne. Nigdzie nie jest napisane i zakazane pieczenia pierników latem, prawda? No ale teraz święta tuz tuż.

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki pszennej razowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 0,5 szklanki miałkiego brązowego cukru
  • 1 łyżka przyprawy korzennej, piernikowej
  • szczypta soli
  • 50 ml oleju
  • 0,5 szklanki maślanki
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki miodu
  • 1 jajko
  • 100 g posiekanej czekolady
  • 1 średniej wielkości jabłko, obrane i starte na tarce o dużych oczkach

W jednej misce umieścić i wymieszać wszystkie składniki suche: mąki, cukier, proszek, soda, sól i przyprawę.

w drugim naczyniu wymieszać ze sobą: jajko, olej, maślankę, mleko i miód.

Do suchych składników dodać mokre i wymieszać tylko do połączenia składników ( nawet niedbale można powiedzieć ). Dodać jabłko i czekoladę, wymieszać. 

Foremki, papilotki do muffinów wypełniać ciastem do 3/4 wysokości. Piec w 190º C przez ok. 25 minut, do suchego patyka. 

Ponieważ muffinki nie są bardzo słodkie można polać je czekoladą lub lukrem, wedługuznania.

Smacznego!!!

Źródło przepisu: Moje Wypieki

Świąteczne słodkości! 2015

,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>