Babka kokosowo – migdałowa.

DSCN3599

Pyszna babka na każdą okazję. Jest taka jak lubię, puszysta i wilgotna, a jaki zapach unosi się w trakcie jej pieczenia. No i oczywiście to kolejny przepis tych z serii, jak ja to mówię, suche z mokrym i do pieca. Szybkie w wykonaniu i bez użycia miksera. Przepis pochodzi z tej strony, z moimi małymi zmianami.

 

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mielonych migdałów
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki wiórków kokosowych
  • 1,25 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka mleka kokosowego lub zwykłego
  • 5 jajek

1 szklanka = 250 ml

Piekarnik nagrzać do 180º C. Przygotować okrągłą formę z kominkiem ok. 25 cm, natłuścić ją i obsypać mielonymi migdałami lub tartą bułką. Na dno wysypać migdały w płatkach.

Mąkę, migdały, proszek, cukry i wiórki umieścić w dużej misce.

Jajka, mleko i olej wymieszać w osobnym naczyniu.

Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać łyżką lub szpatułką do połączenia składników.

Ciasto przelać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 40 minut do tzw. suchego patyka.

Smacznego!!!

DSCN3616

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>