Muffinkowe ciasto ze śliwkami.

DSCN3551Dlaczego muffinkowe? Bo przygotowuje się je w taki sam sposób jak muffinki. Poza tym, że ciasto robi się bardzo szybko, jest puszyste i wilgotne, a jak trochę postoi robi się dodatkowo wilgotne od owoców. Mmmm… pycha, takie jak lubię. Przepis pochodzi z tej strony z moimi małymi zmianami. Polecam. 

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka maślanki (250 ml )
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • niecała szklanka drobnego cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki mielonych migdałów
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy lub ekstrakt waniliowy
  • ok. 500 g śliwek, wypestkowanych i przekrojonych na pół

Kruszonka:

  • 185 g mąki
  • 100 g cukru
  • 100 g masła, rozpuszczonego
  • cukier waniliowy

Kruszonkę przygotować mieszając ze sobą wszystkie składniki widelcem.

Do miski wsypać mąkę, migdały, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia.

W osobnym naczyniu ubić lekko widelcem jajka, maślankę i olej.

Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać tylko do połączenia składników.

Piekarnik nagrzać do 200º C. Dużą blaszkę ok. 36 x 24 cm wyłożyć papierem dopieczenia.

Ciasto wyłożyć na blaszkę i rozprowadzić na całej jej powierzchni. Na wierzch ułożyć owoce skórką do dołu posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika.

Piec ok. 40 minut do suchego patyczka.

Smacznego!!!

Czas na śliwki

,
One comment on “Muffinkowe ciasto ze śliwkami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>