Muffinki migdałowo – śliwkowe.

DSCN1534Składniki:

  • 175 g drobnego cukru
  • 150 ml oleju roślinnego
  • 1 jajko
  • 100 ml maślanki (w oryginalnym przepisie było mleko)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (w przepisie był migdałowy)
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 75 g mielonych migdałów
  • 200 g śliwek, pokrojonych na ćwiartki

Nagrzać piekarnik do 190º C. Przygotować formę do muffinek wyłożoną papilotkami.

Mąkę, proszek do pieczenia, cukier i migdały umieścić w misce. Wymieszać. Do suchych składników dodać owoce i wymieszać.

w oddzielnym naczyniu umieścić maślankę, jajko, olej i ekstrakt. Wymieszać wszystko widelcem.

Mokre składniki przelać do suchych i wymieszać wszystko łyżką tylko do ich połączenia. Ciasto muffinkowe nie lubi zbyt długiego mieszania.

Ciasto rozłożyć na 12 foremek i posypać płatkami migdałów. Piec ok. 20 minut na jasno – brązowy kolor. Studzić na kratce.

Smacznego!!! :)

Źródło przepisu: Food Lovers „Bread and Muffins”.

Zakręcony Muffin - edycja jesienna

Czas na śliwki

One comment on “Muffinki migdałowo – śliwkowe.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>