Sernikobrownie z nutellą i wiśniami.

DSCN1313Coś dla smakoszy serników i czekolady. Połączenie ciężkawego, mokrego ciasta czekoladowego z masą serową i owocami. Wiem, że jest lato, bardzo gorąco i polecane są lekkie desery owocowe, ale może ktoś zatęskni i skusi się właśnie na takie.

Ciasto czekoladowe:

  • 200 g masła
  • 180 g cukru pudru
  • 3 jajka lub 2 duże
  • 120 g gorzkiej czekolady
  • 110 g mąki pszennej
  • 150 g nutelli
  • 1/3 szklanki orzechów laskowych, podpieczonych, obranych i posiekanych

Blachę 20 x 30 cm natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. 

Czekoladę rozpuścić na parze lub w kuchence mikrofalowej, przestudzić. Masło i cukier puder zmiksować na gładką masę. Następnie dodać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym. Dodać nutellę i przestudzoną czekoladę. Zmiksować. Dodać mąkę i wymieszać szpatułką do połączenia składników. 3/4 masy czekoladowej przełożyć do blaszki i wyrównać.

Masa serowa:

  • 500 g serka kremowego
  • 150 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • cukier waniliowy ( 16 g ) lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżeczki budyniu waniliowego lub śmietankowego
  • 2 łyżeczki mąki pszennej
  • 50 ml śmietany 36 %

Ponadto:

  • 120 g owoców

Ser utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym. Dodać żółtka. Zmiksować. Wlać śmietanę i dodać budyń i mąkę. Zmiksować do połączenia na gładką i jednolitą masę. Wylać na czekoladowy spód. Pozostałą masę czekoladową wyłożyć na wierzch i lekko powciskać wiśnie. 

Piec w 170º C przez ok. 60 minut. Masa serowa powinna być ścięta, ale lekko trzęsąca się. Studzić w uchylonym piekarniku.

Smacznego!!!

DSCN1311

,,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>