Chleb orkiszowy z kaszą gryczaną.

DSCN1274Ostatnio był chleb z kaszą jaglaną, a dziś razowiec z kaszą gryczaną. Już naprawdę nie wiem który lepszy. Zależy chyba na co ma się w danej chwili ochotę. Przepis znaleziony u Trufli.

Zaczyn zakwasowy:

  • 2 łyżki zakwasu
  • 210 g wody
  • 165 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej

Wszystkie składniki wymieszać, przykryć i odstawić na 12 – 24 godziny w temperaturze pokojowej.

Ciasto właściwe:

  • 300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki kaszy gryczanej ( 1 szklanka po ugotowaniu )
  • cały zaczyn
  • 160 g letniej wody
  • 1/4 łyżeczki drożdży instant
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki miodu

Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować na średnich obrotach przez 1 – 2 minuty. Ciasto przełożyć do foremki natłuszczonej i obsypanej otrębami ( keksówka ok. 30 cm ). Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na tak długo, aż ciasto urośnie do brzegów foremki. Piekarnik nagrzać do 220º C i piec chleb 15 minut, po czym obniżyć temperaturę do 190º C i piec następne 45 minut. Upieczony chleb studzić na kratce.

Jeśli nie macie zakwasu chlebek można upiec na samych drożdżach, sporządzając zaczyn drożdżowy:

  • 3/4 łyżeczki drożdży instant
  • 190 g letniej wody
  • 165 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej

Wszystkie składniki wymieszać, przykryć i odstawić na 3 – 4 godziny. Dalej tak samo jak w pierwszym przypadku pomijając dodatek drożdży w cieście właściwym.

Smacznego!!! :)

DSCN1288

Domowe pieczywo na zakwasie

One comment on “Chleb orkiszowy z kaszą gryczaną.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>