Chleb żytni z kaszą jaglaną na zakwasie.

DSCN1272Uwielbiam żytnie chleby, takie ciężejsze, nie nadmuchane, lekko kleiste i kwaskowe. Ostatnio bardzo zasmakowała mi kasza jaglana. Gdzie tylko mogę przemycam ją moim dzieciom, bo jak wiadomo jest ona bardzo zdrowa. Robiłam na przykład pulpety i gołąbki z tą kaszą. Polecam, kasza zamiast ryżu w gołąbkach sprawdza się super. Od dawna miałam zamiar upiec chleb z jaglanką i w końcu mnie się to udało. Spróbujcie jest pycha, a do tego bardzo prosty.

Składniki:

  • 420 g mąki żytniej
  • 80 g mąki pszennej chlebowej, kukurydzianej, gryczanej lub ryżowej
  • 150 g zakwasu żytniego
  • 300 ml ciepłej wody
  • 100 g kaszy jaglanej ugotowanej
  • 1 łyżka oliwy
  • 1,5 łyżeczki soli

Wymieszać ze sobą mąki, dodać ugotowaną kaszę, oliwę, zakwas i sól. Stopniowo dolewać wodę i mieszać do połączenia składników. Formę keksową 10 x 22 cm natłuścić i obsypać bułką lub otrębami. Ciasto przełożyć do formy i wyrównać zwilżoną dłonią lub łyżką. Przykryć ściereczką o odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 5 godz. Jeśli chcemy przyspieszyć proces wyrastania można dodać do ciasta odrobinę drożdży. Po wyrośnięciu nagrzać piekarnik do 220º C. Piec chleb przez 20 minut, a potem obniżyć temperaturę do 200º C i piec kolejne 20 minut lub trochę dłużej. Wystudzić na kratce.

Smacznego!!!

DSCN1262Przepis pochodzi z tej strony.

Domowe pieczywo na zakwasie

One comment on “Chleb żytni z kaszą jaglaną na zakwasie.
  1. Uwielbiam kaszę jaglaną i domowe wypieki na zakwasie, jednak nigdy nie wpadłam na to, że można to połączyć. wygląda bardzo smacznie :) dziękuję za wzięcie udziału w akcji

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>