Lody rabarbarowe.

DSCN0892

 Jestem w trakcie szaleństwa lodowego, robię jedne po drugich. Dzisiaj lody rabarbarowe klasyczne na żółtkach. Rabarbar na półkach i w ogródkach dostępny więc zachęcam do zrobienia tych domowych lodów. Są leciutko kwaśne z nutą cynamonu, a maliny nadają im ładnego różowego koloru.

Składniki na mus rabarbarowy:

  • 400 g rabarbaru
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka soku jabłkowego
  • garść malin świeżych lub mrożonych
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Rabarbar umyć, nie obierać i pokroić na kawałki. Umieścić w garnku, zasypać cukrem, dodać maliny i podgrzewać do rozpuszczenia cukru i puszczenia soku. Podlać sokiem jabłkowym, doprawić cynamonem i zagotować. Zmniejszyć na małą moc palnika i gotować do momentu aż rabarbar zrobi się miękki. Wszystko umieścić w blenderze i zmiksować na mus. Schłodzić do temperatury lodówkowej.

Składniki na masę jajeczną:

  • 250 ml mleka
  • 500 ml śmietany 36 %
  • 5 żółtek
  • 3/4 szklanki cukru

Mleko, połowę śmietany i połowę cukru zagotować. Żółtka wraz z pozostałym cukrem ubić na jasną masę (kogel – mogel). Ciepłe mleko bardzo powoli dodawać do żółtek cały czas mieszając, uważać aby żółtka nam się nie ścięły. Całość ponownie przelać do garnuszka i podgrzewać do zgęstnienia masy cały czas mieszając. Nie wolno zagotować masy żeby się nie zważyła. Zdjąć z palnika i przestudzić. Schłodzić do temperatury lodówkowej. 

Po schłodzeniu masę żółtkową wymieszać z pozostałą  schłodzoną śmietaną i musem rabarbarowym. Umieścić w maszynie do lodów i postępować według zaleceń producenta.

Lody można przygotować bez maszynki: Powstałą masę rabarbarową wstawić do zamrażarki. W czasie mrożenia w ciągu pierwszych 3 godzin co ok. 30 minut wyciągać lody i miksować. Proces powtórzyć 4 – 5 razy. Zapobiega to powstawaniu kryształków lodu i sprawia, że lody są bardziej puszyste.

Smacznego!!!

Rabarbarowa rewolucja

Akcja lodowa 2015

2 comments on “Lody rabarbarowe.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>