Serowa babka z nutellą i orzechami.

DSCN0750Kolejna propozycja na zbliżające się święta, ale tym razem czekoladowa odsłona. Babka jest wilgotna za sprawą białego sera i czekoladowa dzięki nutelli, tak bardzo uwielbianej przez tych najmłodszych. Posmakuje na pewno nie tylko im, ponieważ nie jest tak słodka jakby mogło się wydawać, a smak nutelli nie jest dominujący i rażący. Zainspirowałam się ciastem znalezionym w jednej z broszurek wychodzących w kioskach i trochę zmieniłam przepis na własne potrzeby.

Składniki:

  • 150 g masła
  • 220 g drobnego cukru do wypieków
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • 250 g mielonego twarogu
  • 200 g nutelli
  • 200 g orzechów laskowych drobno zmielonych
  • 170 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Miękkie masło utrzeć z cukrem i solą na jasny i puszysty krem. Nie przerywając ucierania dodawać jajka jedno po drugim.

Do masy dodać twaróg, nutellę i orzechy. Wymieszać.

Mąkę, kakao i proszek przesiać i wsypać do masy. Wymieszać.

Ciasto przełożyć do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą formy z kominkiem.

Piec w nagrzanym piekarniku w 180º C przez ok. 50 – 60 minut lub do tzw. suchego patyka. 

Udekorować według uznania. Ja zrobiłam polewę z nutelli i masła i obsypałam pokrojonymi orzechami ( 2 łyżki nutelli i 1 łyżka masła – podgrzać aż bedzie płynne ).

Smacznego!!! :)

Źródło przepisu: Pieczenie jest proste „Ciasta z serem, słodkości z twarogiem, jogurtem i śmietaną”, nr. 3/2014.

DSCN0774 DSCN0776

Babki Wielkanocne 2015

Wielkanocne Wypieki

Wielkanocne Smaki - edycja V

,
5 comments on “Serowa babka z nutellą i orzechami.
    • Rzeczywiście jest wilgotna, z reguły staram się tylko takie robić, chociaż jak wiadomo nie zawsze wychodzi tak jakby się chciało. :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>