Babka jogurtowa.

DSCN0615

Pewnie macie już jakieś pomysły na wielkanocne wypieki. Chciałabym zaproponować szybką i prostą babeczkę na jogurcie. Dzięki niemu jest wilgotna i dłużej świeża. Można użyć jogurtu naturalnego jak i smakowego. W przypadku naturalnego można dodać np. skórkę cytrynową czy pomarańczową lub ekstrakt waniliowy. 

Składniki:

  • 250 g masła
  • 1.5 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 5 jajek
  • 1.5 szklanki gęstego jogurtu
  • 420 g maki pszennej
  • 0.5 łyżeczki sody
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0.5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną i gładką masę. Pod koniec ucierania dodawać jajka jedno po drugim. Masa będzie wyglądała jakby się zważyła, ale po dodaniu mąki i wymieszaniu będzie gładka. 

Mąkę przesiać z sodą i proszkiem i razem z jogurtem i solą dodać do masy maślano – jajecznej.

Całość wymieszać łyżką i wyłożyć do formy z kominkiem ( wcześniej natłuszczonej i posypanej tartą bułką ).

Piec w nagrzanym do 180º C piekarniku przez 50 – 60 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Smacznego!!! :)

Źródło przepisu: tutaj, z moimi drobnymi zmianami.

babki i ucierane DSCN0625

 

Babki Wielkanocne 2015

Wielkanocne Wypieki

Wielkanocne Smaki - edycja V

2 comments on “Babka jogurtowa.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>