Bagietki jogurtowe.

DSCN0283

Ostatnio zakupiłam foremkę do pieczenia bagietek, więc należało ją wypróbować. W lodówce zalegał mi jogurt naturalny i już obawiałam się, że niebawem będę musiała go wyrzucić. W oko wpadł mi przepis na stronie Domowe-Wypieki.pl idealny dla mnie – bagietki pieczone na jogurcie, a nie jak zwykle na mleku czy wodzie. Wyszły pyszne, a ten zapach w czasie pieczenia mmm…. poezja.

Składniki na 2 bagietki:

  • 250 ml jogurtu naturalnego ( u mnie + 50 ml wody )
  • 400 g mąki
  • 10 g drożdży suchych + 2 łyżki letniej wody ( lub 20 g świeżych )
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko do posmarowania

Do miski miksera wlać jogurt, dodać cukier, sól. Drożdże wymieszać z 2 łyżkami wody i dodać do jogurtu ( z drożdży świeżych zrobić najpierw rozczyn ). Stopniowo dodawać mąkę i wyrabiać ciasto. Mąki dodać tyle, aby ciasto było gładkie, pulchne i najwyżej lekko klejące. ( Dałam 400 g mąki, ale dodałam również 50 ml wody, bo wydawało mi się, że jest za suche, a niestety nie miałam już jogurtu.) Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia ( powinno podwoić objętość ). Ciasto podzielić na pół i uformować 2 bagietki. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub na formie do bagietek, złączeniem do dołu. Odstawić do wyrośnięcia, ale na krótko ( ok. 15 minut ). Po tym czasie lekko naciąć, nie naciskając na nie i posmarować rozmieszanym jajkiem. Piec w nagrzanym piekarniku w 180º C przez ok. 35 minut. Wystudzić na kratce.

Smacznego!!!

DSCN0300 DSCN0286

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>