Sernik z białą czekoladą i malinami.

DSCN8606

Ten sernik pierwotnie nie miał spodu i podawany był z sosem malinowym. Zmieniłam jego wygląd, dodając ciasteczkowy spód i maliny zamiast sosu. Polałam go roztopioną białą czekoladą, która oprócz tego, że jest w masie serowej, jest teraz ozdobą całego sernika. W rezultacie powstał nam inny deser. Sernik jest wilgotny z lekko wyczuwalnymi grudkami, charakterystycznymi dla naszych klasycznych serników. Dzieje się to za sprawą twarogu, klasycznego, wymagającego mielenia. Przepis z książki ” Serniki Świata” z moimi zmianami.

 

Składniki na spód:

  • 60 g ciastek pełnoziarnistych digestive
  • 60 g ciastek migdałowych amaretti
  • 60 g masła stopionego
  • 1.5 łyżki kakao

Składniki na masę serową:

  • 500 g półtłustego twarogu zmielonego trzykrotnie
  • 1 szklanka pokruszonej białej czekolady
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3 jajka
  • 1.5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 0.5 szklanki śmietany

Ponadto:

  • 100 – 150 g świeżych malin
  • pół tabliczki białej czekolady (50 g)

 

Ciastka rozdrobnić w malakserze, połączyć z masłem i kakao. Masę wyłożyć na spód tortownicy 21 cm, wyłożony papierem do pieczenia.

Piekarnik nagrzać do 180º C i podpiec spód 10 minut. Temperaturę piekarnika obniżyć do 165º C.

Czekoladę rozpuścić na parze lub w kuchence mikrofalowej. Ostudzić do temperatury pokojowej.

Twaróg i cukier zmiksować na gładką masę. Cały czas miksując dodawać jajka, jedno po drugim, a następnie śmietanę i ekstrakt waniliowy. Wlać przestudzoną, ale wciąż płynną czekoladę i wymieszać. Ważne jest aby składniki miały zbliżoną temperaturę, wówczas masa będzie gładka. Wylać ją na podpieczony wcześniej spód. Na wierzchu ułożyć maliny i lekko wcisnąć je w masę.

Piec ok. 60 minut, aż sernik się zetnie. Studzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.

Czekoladę roztopić i polać nią wierzch sernika.

Smacznego!!! :)

DSCN8617 DSCN8633

 

 

,,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>