Ciasteczka dyniowe.

DSCN8849

Szybkie ciasteczka z dodatkiem dyniowego puree. Przypominają mi pierniczki, a to pewnie za sprawą przypraw. Same ciasteczka są trochę jakby to powiedzieć „jałowe”, dlatego polałam je czekoladą, przez to wiele zyskały i są chętnie zjadane przez moje maluszki. Dla tych, którzy lubią słodsze wypieki proponuję zwiększyć ilość cukru, wówczas czekolada nie będzie konieczna. Przepis znaleziony na blogu Wypiecz Wymaluj z moimi zmianami.

 

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki ( dałam 1,5 szklanki maki białej pszennej i 1 szklankę mąki pełnoziarniste pszennej )
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 3 łyżeczki przyprawy do ciasta dyniowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 100 g masła
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 1 szklanka puree z dyni ( dynie pozbawić nasion i części włóknistych, pokroić na mniejsze kawałki, umieścić w naczyniu żaroodpornym, przykryć i piec do miękkości w 200º C przez ok. 1 godz., oddzielić od skórek i zmiksować w blenderze na gładkie puree), można użyć również gotowego z puszki
  • 1 jajko
  • kilka kropel aromatu pomarańczowego
  • skórka otarta z 1 średniej pomarańczy

 

 

Mąkę, przyprawy, sól, proszek i sodę umieścić w misce i wymieszać.

W drugim naczyniu masło zmiksować z cukrem na puszystą jasną masę. Wbić jajko i zmiksować, a następnie dodać puree, skórkę, aromat i wymieszać.

Do suchych składników przełożyć mokre i wszystko wymieszać.

Ciasto nakładać łyżką na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia, lekko spłaszczyć i formować, zachowując spore odstępy.

Piec ok. 15 minut w 180º C. Studzić na kratce. Dowolnie udekorować.

Smacznego!!! :)

DSCN8868

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>