Dyniowe bułeczki.

DSCN8774

Sezon na dyniowe wypieki trwa, więc tym razem drożdżowe bułeczki. W zamierzeniu miały to być słodkie bułeczki, ale nie wyszły aż tak słodkie jak tego chciałam, co nie znaczy, że nie dobre czy gorsze. Wystarczy dodać więcej cukru lub zminimalizować go, w skutek czego otrzymamy pyszne bułki śniadaniowe. Ja mimo lekko słodkiego smaku jadłam z serem i pomidorem. :) Myślę, że byłyby pyszne z masełkiem i dżemem albo suche ze szklanką mleka. Dynia nie jest wyczuwalna, nadaje raczej piękny kolor. Nie powoduje też, że bułeczki są ciężkie, niczego im nie ujmuje. Są miękkie i świeże następnego dnia. Zainspirowałam się tym przepisem, a oto on z moimi zmianami. Bułki wyglądają już nieco inaczej.

 

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej chlebowej + do podsypania ( sporo podsypałam, bo ciasto było dość luźne )
  • 65 ml ciepłego mleka
  • 60 ml soku pomarańczowego
  • 125 g puree z dyni ( dynię pozbawiamy nasion i części włóknistych, kroimy na kawałki wraz ze skórkami i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy i pieczemy w 180 – 200º C przez 60 – 90 minut do miękkości, oddzielamy od skórek i miksujemy w blenderze ), można również użyć gotowego puree z puszki
  • 30 g masła rozpuszczonego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4 g drożdży instant
  • 4 łyżki brązowego cukru jasnego
  • kilka kropli aromatu pomarańczowego

 

Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, sól i drożdże ( jeśli konieczne aktywować w mleku, zależy czego używamy w przepisie ). Wymieszać. Następnie dodać puree z dyni, kilka kropli aromatu pomarańczowego i sok z pomarańczy. Wymieszać i wlać ciepłe mleko, po czym wyrobić, a na koniec dodawać rozpuszczone masło i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto.

Ciasto umieścić w natłuszczonej misce, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ok. 1 godz. U mnie zwykle jest to dłużej niż podano w przepisie, więc po prostu obserwuję ciasto i czekam aż podwoi swoją objętość.

Po tym czasie ciasto należy odgazować, lekko zagnieść i podzielić na 6 – 10 części, w zależności od wielkości bułeczek, jaką chcemy uzyskać. Z każdej części uformować bułeczkę o dowolnym kształcie i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Nakryć i odstawić do wyrośnięcia ( podwojenia objętości ).

Piekarnik nagrzać do 200º C i piec bułki przez ok. 20 minut. Przed pieczeniem można posmarować je mlekiem i posypać ulubionymi ziarnami. Ja zrezygnowałam z tej opcji, a w zamian oprószyłam cukrem pudrem po upieczeniu.

Smacznego!!! :)

DSCN8762 DSCN8794

,
2 comments on “Dyniowe bułeczki.
  1. Nie pomyślałabym, ze bułeczki można zrobić w taki sposób.. owszem robiłam, a nawet dzisiaj, ale z jabłkami i cynamonem, dynia to będzie w moim przepisie coś nowego. Mniam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>