Ciasto dyniowe z żurawiną i pestkami dyni.

DSCN8705

Mamy sezon na dynie, Halloween tuż tuż więc moja propozycja to ciasto z puree z dyni z suszonymi żurawinami i pestkami dyni. Przyznam szczerze, że obawiałam się, że ciasto będzie ciężkie i zakalcowate. Tak też wygląda na zdjęciach, ale kiedy wzięłam pierwszy kęs okazało się zupełnie przeciwnie. Ciasto jest mięciutkie, puszyste i lekkie, ale wilgotne zarazem. Na pewno warto wracać do tego przepisu, tym bardziej że jest proste i szybkie w wykonaniu, a jeśli mamy zamrożone puree z dyni, to jest już w ogóle super. Znalazłam dwa przepisy, które mnie zainteresowały i na nich się wzorowałam: z bloga Kingi Paruzel oraz Nikol od kuchni.

 

Składniki:

  • 260 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 227 g miękkiego masła
  • 200 g cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 225 g puree z dyni (można użyć gotowego puree z puszki lub przygotować samemu )
  • 2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
  • 100 g suszonej żurawiny
  • garść pestek dyni

 

Dynie rozkroić i usunąć środek z nasionami. Pokroić na mniejsze równe części i umieścić w naczyniu żaroodpornym. Nakryć przykrywką lub folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180º C. Piec do miękkości. Oddzielić miąższ od skórek i zmiksować blenderem na gładkie puree. Pozostałe puree można zamrozić lub zapasteryzować w słoikach.

Mąkę, proszek, sodę, sól i przyprawy wymieszać w misce.

Masło zmiksować z cukrem na puszystą i jasną masę. Dodać jajka, jedno po drugim, i ekstrakt waniliowy, zmiksować. Wymieszać z puree dyniowym, po czym wsypać suche składniki i połączyć wszystko razem. Na koniec dodać żurawinę i pestki dyni.

Piekarnik nagrzać do 190º C. Przygotować blaszkę ok. 23 cm, wyłożoną papierem do pieczenia.

Ciasto przełożyć na blaszkę, posypać wierzch pestkami dyni i piec 30 – 35 minut. Wyłożyć i studzić na kratce. Po wystudzeniu obsypać cukrem pudrem lub według uznania.

Smacznego!!!

DSCN8671 DSCN8707

2 comments on “Ciasto dyniowe z żurawiną i pestkami dyni.
  1. Pierwszy raz widzę ciasto z pestkami dyni, bo to zazwyczaj chleb lub bułki piecze się z dynią. Przyznam że ciasto jest całkiem smaczne, ale ja nie dawałam żurawiny, bo jej nie znoszę. :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>