Jogurtowe drożdżówki z jabłkami.

DSCN8011

Często szperam w internecie po blogach kulinarnych i obserwuje nowości. Ostatnio weszłam na nową dla mnie stronę smakowitychleb.pl i znalazłam pyszne drożdżóweczki  z dodatkiem jogurtu i karmelizowanymi jabłkami. Jestem obecnie na etapie zgłębiania tajników ciasta drożdżowego, chlebów, bułek itp. Na tej stronie znalazłam dużo ciekawych przepisów, wiec szybko dodałam ją do ulubionych. Bułeczki są puszyste i mięciutkie, ale jak zwykle bywa z ciastem drożdżowym, najlepsze po upieczeniu. Ciasto podczas wyrabiania jest dość klejące więc lepiej zastosować mikser i unikać dodatkowej ilości maki, aby nasze drożdżówki nie były zbyt ciężkie.

 

Składniki na ciasto:

  • 400 g mąki pszennej chlebowej
  • 2 łyżeczki suchych drożdży
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 200 ml letniej wody
  • 5 łyżek cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki soli

Składniki nadzienia:

  • 3 jabłka (dałam 4)
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki miodu lub cukru
  • łyżeczka cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 3 goździki

Składniki na wierzch:

  • rozmieszane jajko + łyżeczka mleka
  • cukier puder do posypania

 

 Piekarnik nagrzać do 200º C. Formę wyłożyć papierem do pieczenia.

Do miski wsypać mąkę, drożdże, cukier, cynamon, sól i jogurt. Na koniec dodać wodę. Ciasto wyrobić najlepiej mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego, gdyż ciasto jest dosyć klejące. W miarę możliwości nie dodawać więcej mąki żeby drożdżówki nie straciły na swojej lekkości i puszystości. Ciasto wyrabiać ok. 5 minut, a następnie przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.

Podczas wyrastania ciasta, przygotować jabłka. Owoce pokroić w kawałeczki, po usunięciu gniazd nasiennych i obraniu ze skórki ( można nie obierać). Na patelni rozgrzać masło i włożyć jabłka, cynamon, gałkę i goździki. Podsmażać kilka minut, a potem dodać miód lub cukier i ponownie podsmażać do skarmelizowania jabłek. Przestudzić.

Wyrośnięte ciasto przenieść na, oprószony mąką, blat i podzielić na 6 części. Uformować bułeczki i poukładać na blaszce. Przykryć i odstawić do napuszenia na 30 minut. Po tym czasie na środku każdej bułeczki zrobić wgłębienie używając np. spodu szklanki. Wyłożyć jabłka, a boki posmarować jajkiem.

Piec w nagrzanym piekarniku 15 – 17 minut aż bułeczki będą zarumienione. Gotowe posypać cukrem pudrem.

Smacznego!!! :)

DSCN8024 DSCN8029

,,
One comment on “Jogurtowe drożdżówki z jabłkami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>