Proste ciasto z rabarbarem i marcepanem.

DSCN7131Delikatne i puszyste ciasto z dodatkiem masy marcepanowej. Szybkie i proste do wykonania. Wyszperane na Domowych Wypiekach.

 

Składniki:

  • 500 g rabarbaru
  • 100 g masy marcepanowej
  • 125 g masła
  • 125 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego ( dałam ekstrakt waniliowy )
  • 3 jajka
  • 200 g mąki
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania

 

Rabarbar umyć. W przepisie podawano żeby nie obierać, lecz ja wole jak jest pozbawiony chociaż tego twardszego łyka. Pokroić na 2 cm. kawałki lub trochę mniejsze. 

Marcepan pokroić na małe kawałeczki i zmiksować z masłem na najwyższych obrotach, aż składniki się połączą. Dalej miksując dodawać cukry. Kolejno dodawać jajka jedno po drugim i miksować aż jajka dobrze się ubiją. 

Mąkę z proszkiem przesiać do ciasta i miksować do połączenia.

Ciasto wyłożyć do tortownicy 26 cm wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Piekłam w prostokątnej blaszce o zbliżonych rozmiarach, ale jeśli chcecie wyższe ciasto proponuję mniejszą. Kawałki rabarbaru powciskać w ciasto tak, żeby było widać tylko cięcie. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut w temperaturze 180º C. Pozostawić do ostygnięcia, a potem posypać cukrem pudrem.

Smacznego! :)

DSCN7126

DSCN7125

,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>