Jabłecznik to czy sernik?

DSCN5767Połączenie jabłek z białym serem okazało się trafione w dziesiątkę. Ciasto na spodzie ciasteczkowym wyłożonym masą toffi z orzechami, a na wierzchu ubita śmietana. Znalazłam je u sióstr na Domowych Wypiekach, ale trochę je uprościłam. Zamiast robionego karmelu użyłam cukierków toffi.

 

Składniki na spód:

  • 170 g ciastek digestive
  • 85 g masła, rozpuszczonego
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

Masa jabłkowa:

  • 400 g jabłek ( waga bo obraniu )
  • 20 g masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 – 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny

Masa serowa:

  • 250 g tłustego twarogu
  • 1 łyżka budyniu śmietankowego bez cukru
  • 1/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 80 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 łyżka soku z cytryny

Bita śmietana:

  • 150 ml śmietany 30%lub więcej
  • 1 łyżeczka cukru pudru lub jak ktoś lubi słodko to więcej
  • 1 płaska łyżeczka żelatyny lub 1 listek żelatyny ( opcjonalnie )

Dodatkowo:

  • 80 g orzechów włoskich, posiekanych i podprażonych
  • 120 g cukierków toffi
  • 30 ml mleka

 

Dno tortownicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. 

Ciastka rozdrobnić z cynamonem, można to zrobić w blenderze lub np. utłuc tłuczkiem. Każdy ma swoje sprawdzone sposoby. :) Masło rozpuścić i połączyć z proszkiem ciasteczkowym. Wyłożyć dno oraz boki tortownicy dobrze dociskając. Piec w 190º C przez ok. 8 minut do zarumienienia się spodu. Wyciągnąć z piekarnika i przestudzić. 

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. W garnuszku roztopić masło, dodać jabłka, cynamon, cukier i sok z cytryny. Wymieszać i gotować na małym ogniu przez 10 – 15 minut pod przykryciem. Jeśli mamy za dużo płynu, pod koniec duszenia zdjąć pokrywkę i odparować go. Jabłka przestudzić. 

Twaróg zmielić, gdzie kto woli, gdyż nie każdy posiada maszynkę do mielenia. Trzeba sobie jakoś radzić. :) Zmielony ser przełożyć do miski, dodać cukier, sok z cytryny i budyń śmietankowy. Zmiksować na małych obrotach miksera. Dodać jajko i żółtko, zmiksować. 

Cukierki toffi rozpuścić w garnuszku z dodatkiem mleka. Tak przygotowaną masę wyłożyć na przestudzony spód, a następnie posypać orzechami. Na te wyłożyć jabłka, delikatnie dociskając. Wylać masę serową. Piec w 160º C 45 – 50 minut. 

Sernik studzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach,a następnie wyłożyć i studzić do końca na blacie. Po wystudzeniuschłodzić sernik w lodówce przez 12 godzin. 

Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i lekko przestudzić. Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder i żelatynę. Jeśli używamy żelatynę w listkach, należy umieścić ją w garnuszku i na bardzo małym ogniu rozpuścić. Zahartować niewielką ilością śmietany i dodać do reszty, ubijając do końca. Śmietanę wyłożyć na sernik. Można polać rozpuszczonym toffi lub posypać cynamonem.

Smacznego! :)

DSCN5782

DSCN5749

DSCN5783

,,
2 comments on “Jabłecznik to czy sernik?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>