Babka migdałowa z białą czekoladą i pomarańczą.

Moja kuchnia2

Robię tą babkę co roku na Wielkanoc już od kilku lat. Znalazłam ją kiedyś w internecie i bardzo mi zasmakowała głównie dlatego, iż jest wilgotna i długo utrzymuje świeżość. Inna niż babka piaskowa, lekko klejąca, a raczej chodzi o to, że nie taka krucha i sypka. Podstawę babki stanowią mielone migdały, które w większej części zastępują mąkę, i oczywiście roztopiona biała czekolada, mmmmm…….. pycha. Aromatu dodaje świeża skórka otarta z pomarańczy, pięknie pachnie. W oryginalnym przepisie polana była również białą czekoladą, ale ja zamieniłam ją na deserową, gdyż dla mnie trochę było za słodko. Niestety nie pamiętam adresu strony, na której go znalazłam, ale ostatnio widziałam taki sam na kwestiasmaku.com, tylko użyto połowy składników.

Składniki:

  • 260 g białej czekolady połamanej w kostkę
  • 160 g masła pokrojonego w kostkę
  • 160 g cukru drobnego do wypieków
  • 6 jaj, żółtka oddzielone od białek
  • 80 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g zmielonych migdałów
  • 3 – 4 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy

Polewa:

  • 150 g białej czekolady ( ja dałam deserową )
  • 1/3 szklanki śmietanki kremówki
  • 1 łyżka soku z pomarańczy
  • 1 łyżeczka skórki z pomarańczy ( pominęłam )

 

Piekarnik nagrzać do 180º C.

Do miseczki włożyć białą czekoladę i masło. Umieścić na garnuszku z gotującą wodą i rozpuścić na parze, wymieszać. Dodać cukier i żółtka, wymieszać. Zdjąć z palnika. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz migdały. Wymieszać łyżką drewnianą. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z masą, a na końcu dodać skórkę pomarańczową i wymieszać.

Formę do babki natłuścić i obsypać tartą bułką. Ciasto przełożyć do formy i piec 40 – 45 minut. Ostudzić w formie, a następnie wyłożyć. 

Rozpuścić czekoladę ze śmietanką i sokiem pomarańczowym. Poczekać aż polewa lekko zgęstnieje i udekorować wierzch babki.

Smacznego!

DSCN6264

 

DSCN6362

,
2 comments on “Babka migdałowa z białą czekoladą i pomarańczą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>