Ciasto kukurydziane z cytryną i owocami.

Pyszne ciasto do popołudniowej kawki. Jego inność polega na tym, że zostało zrobione na bazie mąki kukurydzianej. Szybkie do zrobienia.

Składniki:

  • 175 g miękkiego masła
  • 175 g drobnego cukru do wypieków
  • 3 duże jajka, lekko ubite
  • 100 g mielonych migdałów
  • 150 g mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 300 g świeżych lub mrożonych owoców, tj. maliny, jagody, borówki, żurawina, porzeczki ( ja użyłam malin i borówek )
  • cukier puder do posypania

Nagrzać piekarnik do 180º C.

Formę 23 cm lekko natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia.

Masło i cukier umieścić w misce i ubić na puszystą masę. Następnie stopniowo dodawać jajka i ubijać na gładką masę. Dodać migdały, mąkę, proszek do pieczenia, skórkę i sok z cytryny. Wymieszać wszystko do połączenia składników. Na koniec dodać owoce i delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do formy i rozprowadzić równomiernie.

Piec w nagrzanym piekarniku przez 45 minut na złoto – brązowy kolor.

Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego! :)

Przepis pochodzi z książki pt. „1001 cupcakes, cookies and other tempting treats.”

,
One comment on “Ciasto kukurydziane z cytryną i owocami.
  1. Zmieszalam wszystko, szybko zakrecilam i myslalam ze nie wyjdzie bo ledwo rozsmarowalam … Wyszlo wzruszajace…… Pyszniaste, zachecam:-)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>