Muffinki z jabłkami i kruszonką migdałową

Pyszne, puszyste babeczki z chrupiącą skorupką migdałową. Idealne do porannej kawki, ale nie tylko, myślę że nadają się na każdą okazję.

 

Składniki:

  • 2 szklanki maki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 100g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 3 średnie jabłka
  • cukier waniliowy lub ekstrakt waniliowy

Kruszonka:

  • 3 łyżki maki
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła
  • pół szklanki mielonych migdałów

Z podanych składników zrobić kruszonkę.

Przygotowanie:

Masło rozpuścić w garnku, ostudzić. Do masła dodać mleko i jajko, wymieszać. Połączyć suche składniki ze sobą (mąka, cukier, proszek). Suche dodać do mokrych i wymieszać.

Jabłka obrać i pokroić w kostkę, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać.

Ciasto wyłożyć do papilotek, foremek czy co tam macie, na wierzchu posypać kruszonka i siup do nagrzanego piekarnika.  Piec ok 30 min. w temp. 180º C z termoobiegiem.

Smacznego!!!

,
One comment on “Muffinki z jabłkami i kruszonką migdałową

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>